Ce semnificatie au culorile in Web Design?

colorschemeIn acest domeniu, alegerea corecta a culorilor pentru un website este o operatie esentiala. Multi designeri de pagini, cand vine vorba de realizarea unui layout web, se gandesc doar la imbinarea armonioasa a culorilor, fara a se mai gandi la psihologia culorilor pentru vizitatori.

In acest articol vom incerca sa descriem proprietatile fiecarei culori in crearea unui site web.

Rosu este cea mai intensa culoare, deseori asociata cu dragostea si romantismul, insa poate fi si foarte stridenta. Este folosita in general ca „accente”, in cantitati mici, insa daca doresti sa realizezi un website cu un aspect indraznet, rosul poate fi varianta potrivita pentru tine. Astfel, cu ajutorul acestei culori vei putea transmite un mesaj puternic vizitatorului, pe care cu siguranta il va receptiona corespunzator. Rosul il gasim de cele mai multe ori in combinatie cu alb, sau mai rar cu galben.

Portocaliul este o culoare foarte des folosita in designul web, aceasta adresandu-se in general tineretului. Putem spune ca portocaliul inspira creativitate, distractie, prospetime, sanatate si poate fi folosit cu succes pentru site-urile cu teme sportive.

Galben este o culoare stralucitoare, este folosit mai rar, cu precadere la site-urile destinate copiilor. Inspira bucurie, amuzament, caldura, confort.

Verdele inspira viata, armonie, sanatate si optimism. Poate fi folosit in realizarea site-urilor cu tematica culinara, proiecte scolare, magazine online. Utilizatorii se vor simti confortabil si relaxati cand vor accesa un website cu tematica unde predomina culoarea verde. Poate fi folosit de asemenea si in website-uri ce promoveaza produsele BIO.

Albastru poate fi folosit in web design pentru site-urile corporate in mod special. Culoarea albastru inspira profesionalism si seriozitate, promovand un sentiment de siguranta in mintea vizitatorului.

Violet. Aceasta culoare este des intalnita la website-uri cu produse cosmetice, aceasta simbolizand lux, eleganta, fantezie, gusturi fine. In general este folosit in combinatie cu negru sau nuante inchise.

Gri poate fi asociat cu inteligenta, simplitate, seriozitate. Este des folosit in web design, in special la site-urile corporate, insa un design complet gri poate fi monoton, de aceea apare in combinatie cu alte culori.

Alb si Negru au fost intotdeauna cele mai bune optiuni cand s-a dorit un layout simplu, fara prea multe elemente. Negru exprima mister si rafinament, in timp ce alb exprima puritate si curatenie. Folosite in combinatie intr-un website, acestea vor avea impactul potrivit asupra vizitatorului.

In concluzie, alegerea gresita a unor scheme de culori in realizarea site-ului tau poate duce la un feedback negativ din partea vizitatorilor prin intelegerea gresita a mesajului psihologic transmis.