Sistemul de administrare CMS

Un sistem de administrare a conținutului sau CMS (în engleză Content Management System, CMS) este un sistem software creat pentru automatizarea cât mai deplină a gestiunii conținutului, în special a siturilor web. Scopul este de a reduce sau elimina intervenția programatorilor la editarea și administrarea siturilor lor. CMS-ul facilitează organizarea, controlul și publicarea de documente sau alt tip de conținut, cum ar fi imagini și resurse multimedia. Un CMS facilitează adesea crearea in comun de documente. Un ‘CMS web’ este un CMS cu facilități adiționale pentru ușurarea publicării de conținut pe diversele situri.

Date fiind complexitatea siturilor web și inexistența unui model standard, definirea unitară a CMS precum și a părților sale componente este foarte greu de realizat. Granițele dintre portale, sisteme CMS, DMS (Document Management System – Sistem de Administrare a Documentelor) și ECS (E-commerce Systems – Sisteme de Comerț Electronic) nu sunt evidente și acestea adesea se suprapun.

Sistemele de administrare a conținutului web sunt folosite adesea pentru stocarea și controlul documentelor cum ar fi articole, manuale tehnice sau de alte naturi, ghiduri de vânzări și broșuri de marketing. Un CMS poate avea următoarele funcții:

 • Crearea și transferul de documente și material multimedia
 • Identificarea utilizatorilor cheie și a rolului lor în gestionarea conținutului
 • Atribuirea de roluri și responsabilități diferitelor categorii de conținut
 • Definirea de sarcini de lucru, adesea cuplate cu trimiterea de mesaje în funcție de eveniment, astfel încât managerii de conținut sunt alertați automat când intervin schimbări ce îi privesc
 • Urmărirea și organizarea mai multor versiuni ale aceluiași element de conținut.
 • Publicarea conținutullui într-o bibliotecă, pentru a sprijini accesul la conținut. În ultima vreme biblioteca (bază de date) este o parte tot mai importantă a sistemului; ea poate fi ușor interogată.

De obicei un asemenea sistem oferă unelte software prin care utilizatorii fără cunoștințe de programare pot totuși crea și organiza conținutul cu relativă ușurință. Majoritatea sistemelor folosesc o bază de date pentru stocarea conținutului, și un layer de prezentare pentru afișarea acestuia vizitatorilor obișnuiți, bazat pe un set de modele sau mostre (templates). Administrarea se face în mod normal printr-un browser web, dar unele sisteme pot fi modificate și pe alte căi.

Un CMS web diferă de creatoare de situri precum FontPage sau Dreamweaver prin faptul că un CMS permite utilizatorilor fără cunoștințe tehnice să facă schimbări în sit cu training puțin sau deloc. Un CMS este ușor de folosit și permite utilizatorilor autorizați să administreze un sit web. Un CMS este mai mult o unealtă de întreținere decât de creere de situri.

Un sistem de administrare a conținutului web oferă următoarele facilități cheie:

 • Templateuri automate – Creează templateuri vizuale standard care pot fi aplicate automat conținutului nou și existent, creând un punct central pentru schimbarea interfeței unui sit web.
 • Conținut ușor editabil – Odata ce conținutul e separat de reprezentarea vizuală a sitului, editatul și manipulatul devin de obicei mult mai ușoare și mai rapide. Cele mai multe CMS-uri includ unelte de editat WYSIWYG ce permin personalului ne-tehnic să creeze și să editeze conținut.
 • Scalable feature sets – Cele mai multe CMS-uri au pluginuri sau module care pot fi instalate ușor pentru a extinde funcționalitatea.
 • Upgrade-uri după standardele web – Soluțiile active de administrare a conținutului primesc de-obicei update-uri regulate care includ noi facilități și țin sistemul la standardele web.
 • Administrarea workflow-uluiWorkflowul este procesul creării de sarcini secvențiale și paralele care trebuiesc indeplinite de către CMS. De exemplu, un creator de conținut scrie un articol care nu este publicat pe sit până cand nu este curățat de editorul de copii și aprobat de editorul șef.
 • Administrarea documentelor – CMS-urile pot veni cu mijloace de gestionare a ciclului de viață al unui document, de la creare, prin revizii, publicare, arhivare și distrugere.

Sursa: Wikipedia